Selasa, 1 Februari 2011

Ohh.... Katering...........

Assalammualaikum............ 

Berjumpa lagi kita di sini. Semua sihat?? Hope sihat-sihat belaka.hihi.. Aku tengah pening fikir kelas aku minggu depan ni. Aduhh... Bila fikir je, berdebar-debar rasanya. Tambah-tambah hari Rabu. Takutnya........ tapi kena buat rilek je, hilang la ke'cool'an aku nanti...huahuahuaa.... Nak tahu kenapa hari Rabu tu aku rasa debar sangat? Sebab aku kena buat serving time tu, tu yang takut sangat ni..huhu... 

Ok, hari ini aku nak cerita pasal Katering dan penyediaan makanan. Minggu depan aku kena serving so tak payah masak. Sebelum buat serving kena la ada pakaian yang sesuai untuk serving bukannya main pakai je pakaian apapun. Serving ni ada juga uniformnya, kena ada kemeja putih, bow tie, seluar slack hitam, vest, kasut hitam yang agak-agak bertumit dan juga name tag.  Haa... satu lagi, muka tu kasi touch up sikit..hohoho... ni yang aku paling berat sekali. Tapi nak buat macam mana, belajaq punya pasai, ikut je lah... Alaa, macam kita tengok kat restoran dan hotel-hotel yang berbintang-bintang sikit tu... Tak sangka aku pun kena jadi and pakai macam tu juga. Tapi untung juga, aku boleh rasa pengalamannya yang aku fikir-fikir agak fun juga kerja ni. Tetiba teringat mak aku selalu cakap......

MAK : Kaklang, mekap la muka tu sikit, pakai kasut tinggi sikit, takpa, mak sanggup beli, hang tu dah lah tak          berapa nak cukup tinggi, nampak la bergaya sikit..... 

AKU: Taknak lah mak, takpa, kak lang dah cantik dah, natural beauty... hahahaha.... 

Last-last kena juga. Tulah, cakap mak kena dengar, ikut je. Mak kita nak kita ni buat yang terbaik bukan untuk dirinya, tapi untuk diri kita juga. Ehh.. cerita pasal mak aku plak, sambung balik pasal serving. Agaknya macam mana rupa aku dan kawan-kawan aku bila berpakaian serving nanti. Tak sabar juga rasanya nak pakai. Tunggu ye gambar ye nanti. Nanti aku upload. (kalo rajin la...hehehe...)

Ok, time serving nanti aku kena jadi RUNNER. Tugas ini dibahagikan oleh SOD (serving of the day). Ada juga tugas-tugas lain seperti Waiter, Steward, Host and Bartender ( tu je yang aku ingat, dalam kelas dok mengoya...hahaha). Aku nak tumpukan kepada tugas aku dahulu sebagai RUNNER, lain kali aku cerita plak tugas-tugas yang lain. OK, apa itu runner?? Sapa tau?? Tak tau?? Aku pun tak tau...huahuahhuaa.... Runner ni kalau tak silap aku la, kalau aku salah tolong betulkan ye.. Tugas runner ni adalah ambil pesanan daripada waiter yang ambil pesanan daripada tetamu pastu kita masuk kitchen jumpa COD bagitau kat dia pesanan tersebut, bila menu siap kita bawa keluar menu tu dari kitchen dan bagi isyarat kat waiter yang menu dah siap dan sedia untuk dihidangkan kepada tetamu. Haaa...... panjang plak aku terang. Tapi betul ke?? yang tu la yang aku faham. Tapi yang penting sekali jerit NEW ORDER!!! dalam kitchen nanti supaya COD (chef of the day) tau yang ada pesanan baru. NEW ORDER!!!!!!!!!! nak test suara jap..hahahaha... Jadi tugas apa pun, yang penting skill kena ada macam skill pegang pinggan, sudu, jug, teko, pisau dan sebagai ye lah. Kita juga kena tahu peranggu meja (susun atur meja hidangan) untuk customer kita nanti. Aku dah belajar hari tu, tapi tak tau la ingat ke tak..hehehe... Gambar akan menyusul kemudian ye. Oklah, len kali aku sambung pasal katering ni and letak picture sekali supaya lebih nampak gambaran ye ( pembelajaran berasaskan gambar, lebih mudah difahami, kaedah pembelajaran yang agak berkesan..hehehe) supaya kita dapat sama-sama share ilmu yang baru ni bagi aku. 

Ok, sekian.. Wassalam............

Tiada ulasan:

Catat Ulasan